Τι χρειάζεται για να γίνεις εξαιρετικός recruiter

Τι χρειάζεται για να γίνεις εξαιρετικός recruiter
Sunday, September 15, 2019

Κατανοώντας το προφανές

Η δουλειά του Recruiter αποτελείται από διάφορα επίπεδα νοητικής και γνωστικής επεξεργασίας – εξαρτάται μέχρι πού θα ήθελες να φτάσεις. Ο αρχικός πυλώνας είναι να αναλύσεις τα προφανή: ξένες γλώσσες, διάρκεια απασχόλησης στην κάθε εργασία, σπουδές, γνώσεις Η/Υ και άλλα. Αυτό το επίπεδο επεξεργασίας δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο, θα μπορούσε να το κάνει και ένα software. Χρειάζεται παρατηρητικότητα και πολύ καλή κατανόηση της ζητούμενης θέσης εργασίας (καλή μελέτη του job description).

Tο «μικρόβιο του ντεντέκτιβ»

Περνώντας στο δεύτερο επίπεδο ανάλυσης, εκεί ο ρόλος του recruiter απαιτεί συνδυαστική σκέψηκαι το «μικρόβιο του ντετέκτιβ». Βάζεις ουσιαστικά όλα τα στοιχεία του βιογραφικού σε λογική και χρονική σειρά, και έπειτα ενώνεις την κάθε κίνηση/επιλογή με αιτιακό τρόπο: «γιατί», «τι σε οδήγησε», «τι σκεφτόσουν να κάνεις», «πού αποσκοπούσες».

Αφού απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, και πλέον το βιογραφικό μοιάζει με μια ιστορία που μπορείς να διηγηθείς εύκολα ακόμη και σε ένα παιδί, χωρίς κενά ή αντιφάσεις, ξεκινάει η μελέτη του χαρακτήρα. Σε αυτό το σημείο αρχίζει η μηχανή να καίει καύσιμο. Εδώ είναι που καταναλώνεται πραγματικά η ενέργειά σου διότι μια τέτοια διαδικασία απαιτεί πλήρη νοητική λειτουργία, κριτική σκέψη, και καλή «μετάφραση» των λεκτικών εκφράσεων σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Λύνοντας το παζλ

Πολλοί μπερδεύονται και θεωρούν πως ο Recruiter στέκεται στο θρόνο του κριτή και αποφασίζει ποιος είναι καλός και ποιος είναι κακός, ποιος θα πάει στον παράδεισο και ποιος στην κόλαση. Μεγάλο λάθος! Ο ρόλος σου είναι να εξετάσεις τον χαρακτήρα του ανθρώπου που έχεις απέναντι σου, ώστε να αποφασίσεις αν ταιριάζει με τη συγκεκριμένη θέση που έχεις εσύ στο νου σου ή όχι. Ο ρόλος σου είναι λοιπόν να ενώσεις δυο κομμάτια παζλ μεταξύ τους, τα οποία όταν ενωθούν, παύουν να είναι απλώς δυο κομμάτια παζλ αλλά είναι πλέον μια δυναμική πραγματικότητα.

Έπειτα από αυτό, αρχίζει η σκληρή δουλειά, όταν δηλαδή πιάσεις το σφυρί να ρίξεις τους «ψυχολογικούς τοίχους» του υποψηφίου. Πρέπει να δεις την εσωτερική πραγματικότητα αυτού του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου. Ταυτόχρονα, πρέπει να φανταστείς/υπολογίσεις αν αυτή μπορεί να προβλέψει την επιτυχή προσαρμογή του ατόμου στην εταιρεία. Δύσκολη πίστα! Πρέπει όπως θα ανοίξεις το παράθυρο της ψυχής, έτσι όμορφα και διακριτικά να το ξανακλείσεις. Διότι δεν είσαι ειδικός ούτε να θεραπεύσεις αλλά ούτε και να κρίνεις αν κάτι χρήζει ψυχολογικής θεραπείας. Πρέπει απλώς να το ταιριάξεις στο σωστό «σπίτι».

Τι κάνει έναν recruiter επιτυχημένο;

Κατά τη γνώμη μου, για να γίνεις επιτυχημένος recruiter οφείλεις να κάνεις όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα και συνδυαστικά. Με άλλα λόγια: ενώνεις αιτιακά τα προφανή, ώστε να αποκαλύψεις τον αληθινό χαρακτήρα του υποψηφίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Για παράδειγμα, ξεκινάς με τις ξένες γλώσσες, συνεχίζεις με το γιατί αποφάσισε εν μέσω των σπουδών του να ξεκινήσει Ιαπωνικά και συνειδητοποιείς πως έχεις ένα άτομο που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή των γύρω του (προφανές > αιτία > χαρακτηριστικό προσωπικότητας).

Σαφώς, ένα τέτοιο συμπέρασμα δεν βγαίνει μεμονωμένα από μια και μόνο απάντηση, συνδέεται αρμονικά με άλλες πληροφορίες της συνέντευξης. Αυτό λειτουργεί ως κανόνας στο δικό μου το μυαλό: ποτέ μα ποτέ μια πληροφορία/απάντηση από μόνη της δεν είναι ικανή να σε οδηγήσει σε συμπέρασμα για την προσωπικότητα ενός υποψηφίου.

Τι κάνει έναν επιτυχημένο recruiter εξαιρετικό;

Από την άλλη, αυτό που διαχωρίζει τον επιτυχημένο recruiter από τον εξαιρετικό, είναι πως ο εξαιρετικός είναι ειλικρινής, ανθρώπινος και δημιουργεί θετικό κλίμα για τον υποψήφιο. Ο εξαιρετικός recruiter σου λέει τα πράγματα όπως είναι. Ο υποψήφιος φεύγει από τη συνέντευξη και μέσα του ξέρει ακριβώς τις πιθανότητες που έχει να πάρει τη δουλειά. Ο εξαιρετικός recruiter αποδέχεται τον άνθρωπο που έχει απέναντι του, δεν τον κατακρίνει, αλλά αντιθέτως τον ακούει με θετικό ανθρώπινο ύφος. Δεν έχει υπερβολικές αντιδράσεις, είναι όμως ενθαρρυντικός με έναν τρόπο επαγγελματικό και διακριτικό.

Χαρίζει στον υποψήφιο την εμπειρία της συνέντευξης ως μια θετική αναγνώριση της θέσης του στην αγορά εργασίας, ως μια αξιολόγηση των επιτευγμάτων του ως τώρα. Ο εξαιρετικός recruiter έχει παλέψει με τον εγωισμό του, με τις ανασφάλειές του και έχει επιλέξει να τις εξαιρέσει από τη διαδικασία της επιλογής προσωπικού. Σε κοιτάει στα μάτια και σε αφήνει να πεις την ιστορία σου γιατί είναι σημαντική, όπως και εσύ: σημαντικός και μοναδικός.

Πηγή: WORKATHLON

Διαβάστε επίσης

Sign up for the newsletter